2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. zaw12929
11. bosia
12. rosiela
13. getmans1
14. sparotok
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. sekirata
10. bateico
от дата: 26.08.2014 г.
Необходими продукти:
500 грама средни печурки
2 супени лъжици каперси
3 скилидки чесън
3 супени лъжици масло
2 супени лъжици олио
2 чаени лъжици прясно изцеден лимонов сок
1/4 чаена чаша нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Избършете гъбите с влажна кърпа и разрежете всяка от тях на две, ако желаете. Измийте каперсите под течаща вода, намачкайте чесъна, маслото нарежете на кубчета.
Загрейте фурната до 220 градуса. Подредете гъбите в подходящ съд, полейте с малко олио, добавете каперсите и чесъна, разбъркайте, подправете със сол и черен пипер на вкус и най-отгоре сложете парченца масло. Поставете в загрятата фурна и изпечете гъбите, докато станат златисти и меки, като периодично разбърквате. Готовото ястие полейте с лимонов сок и поръсете с нарязан магданоз.
Още за: Печени гъби с чесново масло и каперси | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 22.10.2014 г.
Тази салата привлича вниманието, защото е богата на съставки и съответно на различни вкусове, съчетани в едно. Истинско есенно Асорти.
Необходими продукти:
2 - 3 печени патладжана
2 печени чушки
1/2 глава салатен лук
200 грама гъби
4 - 6 маслини
2 - 3 домата
1 чаени лъжици балсамов оцет
1 - 2 супени лъжици зехтин
1/2 чаена лъжица шарена сол
1 - 2 чаени лъжици лимонов сок
2 - 3 стръка копър
1 - 2 скилидки чесън
1/2 чаена лъжица италиански подправки
Начин на приготвяне:
Ако нямате предварително изпечени патладжани и чушки, сложете ги за 30 - 40 минути при 180 градуса във фурната, след това ги оставете да изстинат на стайна температура. Обелете чушките, почистете ги от семената. Патладжаните разрежете надлъжно на две и с помощта на лъжица издълбайте вътрешната мека част. Нарежете патладжаните и чушките на средни парчета и ги сложете в салатиера. Нарежете лука тънко, залейте с балсамов оцет и оставете така за 10 - 15 минути. Маслините разрежете на 8 части по дължина. Варете гъбите в продължение на 5-10 минути, след това ги нарежете на едро.
В салатиерата добавете нарязаните гъби, маслини, лук (след като отцедите оцета от него). Прибавете и меката част на доматите, нарязана също на парчета. Остава да сложите нарязаните копър и чесън. Посолете, подправете с италиански подправки, олио и лимонов сок. Разбъркайте и оставете салатата за няколко часа, за да поеме всички аромати.
Още за: Салата от печени зеленчуци с маслини и гъби | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 23.12.2014 г.
Необходими продукти:
2 кисели краставички
100 грама мариновани гъби
2 картофа
1 глава лук
олио/зехтин
магданоз, зелен лук
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и нарежете на тънки дълги ленти, изсипете ги в подходящ съд. Към тях прибавете маринованите гъби и нарязания на тънки шайби лук. Накрая сложете и нарязаните на малки кубчета кисели краставички. Разбъркайте всички продукти и овкусете с растително олио или зехтин. Сол може и да не използвате, тъй като и гъбите, и краставичките са солени.
Поръсете салатата с нарязан пресен магданоз (или зелен лук) и поднесете.
Още за: Картофена салата с кисели краставички, гъби и лук | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 23.12.2014 г.
Необходими продукти:
2 кисели краставички
100 грама мариновани гъби
2 картофа
1 глава лук
олио/зехтин
магданоз, зелен лук
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и нарежете на тънки дълги ленти, изсипете ги в подходящ съд. Към тях прибавете маринованите гъби и нарязания на тънки шайби лук. Накрая сложете и нарязаните на малки кубчета кисели краставички. Разбъркайте всички продукти и овкусете с растително олио или зехтин. Сол може и да не използвате, тъй като и гъбите, и краставичките са солени.
Поръсете салатата с нарязан пресен магданоз (или зелен лук) и поднесете.
Още за: Картофена салата с кисели краставички, гъби и лук | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 23.12.2014 г.
Необходими продукти:
2 кисели краставички
100 грама мариновани гъби
2 картофа
1 глава лук
олио/зехтин
магданоз, зелен лук
Начин на приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и нарежете на тънки дълги ленти, изсипете ги в подходящ съд. Към тях прибавете маринованите гъби и нарязания на тънки шайби лук. Накрая сложете и нарязаните на малки кубчета кисели краставички. Разбъркайте всички продукти и овкусете с растително олио или зехтин. Сол може и да не използвате, тъй като и гъбите, и краставичките са солени.
Поръсете салатата с нарязан пресен магданоз (или зелен лук) и поднесете.
Още за: Картофена салата с кисели краставички, гъби и лук | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 14.05.2013 г.
Необходими продукти:
400 гр готови кори за баница
4 кутии локум (4х140 гр = 560 гр)
3 яйца
200 мл кисело мляко
2 к. ч. захар
2 к. ч. олио
2 к. ч. брашно
1 ч. л. сода
За сиропа:
5 к. ч. вода
3 к. ч. захар
1 пак. ванилия
Начин на приготвяне:
Подмажете с олио висока правоъгълна тава. Направете смес от яйцата, захарта, киселото мляко, содата, брашното и олиото. Разбъркайте добре. След това вземете лист от корите (ако са много тънки, използвайте два листа) и намажете с 2-3 с. л. от получената смес. Сгънете кората като намазаната страна остане отвътре. Сложете локум, навийте на руло и го поставете в тавата. Същото направете и останалите кори за баница. Готовите рула намажете с олио и сложете във фурна, загрята до 200 градуса. Баницата се пече, докато не се зачерви хубаво. След като извадите от фурната, оставете да изстива и през това време направете сироп от посочените по-горе продукти за него. Когато сиропът кипне, свалете от огъня и добавете ванилията. Залейте изстиналата баница с горещата течност и оставете да се напои.
Още за: Баница с локум | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 07.01.2013 г.
Необходими продукти
За тестото:
500 грама брашно
1 с. л. бакпулвер
50 грама масло
1 чаша прясно мляко
1 яйце
сол
брашно за поръсване на плота при точенето
1 яйце за намазване
За сиропа:
1 чаша захар
1 чаша вода
шафран
кората и сока на 1 лимон - по желание
За плънката:
300 грама захар на пясък
300 грама смлени орехи
250-300 грама масло (не напълно разтопено, а с консистенция на сметана)
Начин на приготвяне:
Замесете меко тесто от гореизброените продукти за него. Разделете го на около 25 части. От всяка от тях разточете тънък кръг. Намажете с масло, поръсете с орехи и захар. Вземете молив или китайска пръчка за хранене, сложете я в единия край на кръга и навийте на руло, притискайки краищата с пръсти, за да се получи "хармоника". Вече може да извадите клечката или молива.
Подредете рулцата в намаслена тава, намажете ги с яйце и сложете във фурната при 200 градуса за 20 минути. След това извадете, намажете баклавичките с разтопено масло (около 50 грама) и отново върнете във фурната за още 50 минути, вече при температура от 180 градуса. Печете до получаване на красив златист цвят.
Докато баклавата е още гореща, залейте със сиропа (също да бъде горещ) и оставете да се напои за 2-3 часа.
Вече може да се насладите на страхотния вкус.
Още за: Турска баклава | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 23.12.2014 г.
Необходими продукти
За крема:
3 яйца
1 чаена чаша кондензирано мляко
1 чаена чаша прясно мляко
За карамела:
150 грама захар
200 милилитра вода
Начин на приготвяне:
Налейте 200 милилитра студена вода в подходящ съд, изсипете в нея захарта и поставете на слаб огън за около 10 минути. Хубаво е захарта да се разтопи, докато водата още не се е стоплила. Сиропът е готов, когато придобие карамелен цвят. Тогава го налейте в подмазана с масло форма.
Разбийте с миксер двата вида мляко и захарта. Изсипете сместа върху карамела и покрийте съда с фолио. Пригответе десерта във фурната на водна баня. Необходими са около 45 - 50 минути.
Проверете готовността с нож: ако той остане сух, пудингът е готов, ако не - оставете във фурната на водна баня за още 30 минути.
Нека готовият крем-пудинг се охлади, извадете старателно от формата и обърнете върху подходяща чиния.