Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
gotvarstvo,hranitelni dobavki,intersni medicinski novini!
Автор: radikor Категория: Рецепти
Прочетен: 561085 Постинги: 1593 Коментари: 23
Постинги в блога от Ноември, 2014 г.
2 3 4 5  >  >>
30.11.2014 23:59 - Vkusno
 Сиренки и Весела питка image image image Приготвяне 2 часа Порции image 10 Автор Виолета Матева, Камено   (14)   image Необходими продукти

1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 суха мая или 20 г свежа
1 яйце + 1 жълтък за намазване
1 к.ч. олио
1 ч.л. сол равна
1 с.л. захар
4 ч.ч. брашно
семена
За плънката:
сирене
кашкавал

Начин на приготвянe

 

В топлото мляко се разтваря маята с 1 с.л. захар Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса. Отделя се топче колкото голяма ябълка за питката. От него се отделя едно по-малко и се оформя на дълъг фитил. Половината от него се усуква двойно за плитките на питката. Останалото се оформя на очи, уста и нос. Намазва се с разбит жълтък и се поръсва със сусам. Печем до златисто. Взема се останалото тесто и се разделя на 2 топчета. Всяко се разточва на не много тънко и се изрязват кръгчета с шоличка или чашка с диаметър 10-11 см. Правят се прорези от двете страни. В средата се поставя плънка, моята е от натрошено сирене и настърган кашкавал. Прекарва се единият край през прореза и леко се издърпва. Нареждат се в тава, намазват се с жълтък и се поръсват с микс от семена. Печем 20-25 мин в загрята фурна. Това е идеална закуска, но може да се хапва по всяко време.

Категория: Рецепти
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:49 - Vkusno
 Колелца със сиренца image Малки банички, които се топят в устата image image Приготвяне 2 часа Порции image 8 Автор Лакомник   (7)   image Необходими продукти

800 г пресято брашно

1 ч.ч. олио

2 ч.ч. топла вода

1 ч.ч. топло мляко

1 яйце и отделно 1 жълтък

пакетче суха мая

3-4 ч.л. сол

2 ч.л. захар

300 г сирене

ким за поръсване

Начин на приготвянe

 

От брашното, яйцето, водата, млякото, олио, захарта, солта и маята замесете меко тесто. Прибавяйте брашното постепенно, защото може да отнеме повече или по-малко. Нужно ви е брашно до получаване на гладко тесто, което не лепне, но се събира добре. Оставете го да втаса на топло до удвояване на обема си.

 

 

Разделете тестото на парчета с големината на дланта си. Оформете всяко на малка питка и ги наредете на разстояние едно от друго в намазнена тава да втасат повторно. След това с намазнени ръце направете във всяко дупка, така че да сложите плънка от сиренето, а отстрани да се получи нещо като пръстенче. Намажете с жълтъка, поръсете с кима по желание и оставете да починат за още 10-15 минути. Печете в загряна на 200 градуса фурна до зачервяване – около 10-15 минути. Добър апетит!

 

 

* Ако не ви се меси тесто, което да чакате да втаса, изпълнете рецептата с готово бутер тесто, което директно оформяте, пълните и печете. Става за по-малко от половин час.

Категория: Рецепти
Прочетен: 483 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:47 - Vkusno
 Млечна пилешка супа image Апетитно предложение за начало на обяда image image Приготвяне 60 минути Порции image 6 Автор Лакомник.бг   (11)   image Необходими продукти

Ѕ пиле

1-2 моркова

Ѕ глава целина

10 зърна черен пипер

1 ч.ч. прясно мляко

2 с.л. бяло вино

1 глава лук

3 с.л. олио

1 с.л. брашно

сол

черен пипер

магданоз

Начин на приготвянe

 

Пилето се нарязва на парчета и се сварява в подсолена вода заедно с нарязаните на кубчета моркови, целина, зърната черен пипер и сол. Месото се изважда, обезкостява се, а бульонът се прецежда. В олиото се задушава нарязаният лук, прибавя се брашното, залива се с бульона, виното и млякото. След като заври, се слага месото и се вари още малко. Супата се поднася поръсена с черен пипер и магданоз.

 
Категория: Рецепти
Прочетен: 349 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:38 - DESERT
 Лакомник » Читателят готви » Прасковки Прасковки image image image Приготвяне 2 часа Порции image 10 Автор Петя Вълканова, Пловдив   (15)   image Необходими продукти

4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. мас или 1 кутия маргарин – 250 г
1/2 ч.ч. захар
3 амонячни соди
1 бакпулвер
1 к.л. сода бикарбонат
брашно, колкото поеме, за да стане меко тесто
За крема:
1 пакет масло
1 ч.ч. смлени орехи
3-4 с.л. захар
1 с.л. какао
4-5 с.л. прясно мляко
трохи от вътрешността

Начин на приготвянe

 

Замесва се тесто с изброените продукти. Късат се топчета, колкото орех, и се пекат в умерена фурна. След това се издълбават малко и се пълнят с крема от масло, захар, орехи, какао и се слепват две по две.

След това се потапят в сладкарска боя - жълта и розова. Трохите, които се издълбават от вътрешността на прасковките, се слагат в сито за брашно и се сеят върху тях, така ги овалваме от всички страни.

 
Категория: Рецепти
Прочетен: 380 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:36 - Vkusno
 Лакомник » Читателят готви » Загърнат кашкавал на скара Загърнат кашкавал на скара image image image Приготвяне 20 минути Порции image 1 Автор Маргарита Димитрова, Червен бряг   (2)   image Необходими продукти

За 1 порция:
100 г кашкавал - на плочка
малко масълце
чубрица
черен пипер
по - голямо парче пекарска хартия

Начин на приготвянe

 

Вземате квадратно или правоъгълно парче хартия за печене и в средата й поставяте малко масълце. Върху него слагате кашкавала, намазвате и него с масълце и го поръсвате с чубрица и черен пипер. Загъвате добре съдържанието и го слагате върху гореща скара. След 2- 5 минути го обръщате. След като изтече желаното от вас време, отстранете от скарата. Консумирайте така, както ви харесва - или горещ и разтечен кашкавал, или пък поохладен и леко стегнат.

 

 

Препоръки:

1. Можете да го приготвите и без масло, защото той си е достатъчно мазен, но аз исках да съм сигурна, че ще ми ухае “маслено” и ще има какво да си топна.

2. Печете го 5 минути, ако искате да изглежда така. При по-малко време за печене той ще е по-стегнат.

3. Можете да го изпечете без подправки, ако го предпочитате с натурален аромат.

4. Напълно допустима е подмяната на посочените от мен подправки.

Добър апетит от мен!

И... не забравяйте за биричката, грехота ще да е!

Категория: Рецепти
Прочетен: 500 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:34 - Vkusno
 Пилешки воденички с лук, манатарки и кашкавал image image image Приготвяне 1 час Порции image 3 Автор Роза Костова, Павел баня   (10)   image Необходими продукти

500 г пилешки воденички
2-3 глави лук
гъби - около 300 г (аз съм използвала манатарки)
50 г масло краве
соев сос
черен пипер
100 г кашкавал за поръсване

Начин на приготвянe

 

Нарязваме лука и гъбите на филийки. Воденичките предварително сме сварили до готовност. Задушаваме лука и гъбите в маслото, добавяме нарязаните воденички. Добавяме соевия сос и черния пипер. Готовото ястие поръсваме с настърган кашкавал.

 

 

Да ви е сладко!

Категория: Рецепти
Прочетен: 311 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:32 - Vkusno
 Яйчени гювечета image image image Приготвяне 45 минути Порции image 4 Автор Лакомник     image Необходими продукти

1 глава лук

2 скилидки чесън

400 г домати

1/2 ч.л. риган

няколко капки сос табаско

сол на вкус

черен пипер на вкус

100 г моцарела

4 яйца

Начин на приготвянe

 

Загрейте малко олио, прибавете нарязания на кубчета лук и пасирания чесън, запържете за около 3-4 минути. Прибавете нарязаните на кубчета домати и гответе на умерен огън за около 7 минути. Подправете с риган, сол, черен пипер и сос табаско. Намачкайте сиренето с малко доматен сос. Разделете лука и сиренето на в четири гювечета, чукнете във всяко по едно яйце и запечете за около 12-15 минути на умерена фурна. 

Категория: Рецепти
Прочетен: 470 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:28 - DESERT
 Домашен крем брюле с шоколад image По-лесен вариант на класическата френска рецепта image image Приготвяне 70 минути Порции image 8 Автор Лакомник     image Необходими продукти

5 яйца

1/2 ч.ч. захар

2 ч.ч. сметана

90 г шоколад

1/2 ч.л. ванилова есенция

кафява захар 

Начин на приготвянe

 

Яйчените жълтъци се разбиват с 1/4 ч. ч. захар. Сметаната и останалата захар се разбъркват и слагат на котлон докато започнат да къкрят, след което се оставят на слаб огън. Бавно и при постоянно бъркане се прибавя настъргания на ситно шоколад в сметаната. След това топлата смес постепенно и при постоянно бъркане се прибавя към жълтъците, добавя се и ванилията. Сместа се разпределя в огнеупорни формички, които се слагат в тава, в която се сипва топла вода, така че водата да стига до половината на формичките. Тавата се слага за 1 час в предварително загрята до 150 С фурна или докато кремът се стегне. След като са готови се оставят да изстинат и се държат в хладилник поне за 6 часа. Преди сервиране, формичките се изваждат от хладилника и кремовете се поръсват с кафява карамелизирана захар равномерно. (Захарта се загрява на слаб огън на котлона, докато се разтопи)

Категория: Рецепти
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:25 - Vkusno
 Картофени крокети с пилешко image Бърза и вкусна идея за обяд image image Приготвяне 50 минути Порции image 4 Автор Лакомник     image Необходими продукти

лимонов сок на вкус

няколко листа мента

1 скилидка чесън

1 краставица

200 г кисело мляко

4 с.л. галета

сол на вкус

черен пипер на вкус

няколко лъжици пилешки бульон

1 с.л. масло

2 с.л. зехтин

1 глава лук

няколко стръка магданоз

2 яйца (1 сурово и 1 сварено за плънката)

250 г пилешко филе

500 г картофи

Начин на приготвянe

 

Сварете картофите необелени до готовност. Сварете пилешкото в подсолена вода. Запържете ситно нарязания лук, нарежете пилешкото на кубчето и запържете с лука. Прибавете малко бульон, настърганото сварено яйце и ментата. Подправете на вкус и разбъркайте. Обелете картофите и ги намачкайте, подправете на вкус, добавете малко бульон и суровото яйце, разбъркайте. Направете топчета от картофите, разточете ги в дланта, напълнете с пилешкото, оформете крокети, оваляйте в галета и запечете за 20 минути при 210 градуса в загрята фурна. Сервирайте с кисело мляко и мента.


Категория: Рецепти
Прочетен: 316 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:20 - Vkusno
 Френска яхния image image image Приготвяне 1 1/2 часа Порции image 4 Автор Десислава Чолакова   (11)   image Необходими продукти

300-400 г свинско месо

3 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
2-3 топчета спанак (по желание)
1 кубче бульон
мащерка
розмарин
черен пипер
дафинов лист

 

Начин на приготвянe

 

Запържваме месото с малко брашно в олио. След като се зачерви, добавяме доматеното пюре, лука, чесъна и моркова.

 

 

Добавяме подправките и малко вода и похлупваме с капак. Задушаваме до готовност около 30-40 минути.

 
Категория: Рецепти
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:19 - Vkusno
 Домати бюрек image image image Приготвяне 30 минути Порции image 0 Автор Роза Костова, Павел баня   (10)   image Необходими продукти

домати
сирене
яйца
галета
чесън 
на прах
риган
брашно (не споменавам количество - то е по ваша преценка)

Начин на приготвянe

 

Натрошавам сиренето, към което добавям чесъна и ригана. Непосредствено преди пърженето режа домат на по-дебели филийки. Поставям между 2 филийки от плънката, потапям в брашно, яйца, галета и пак яйца и пържа в сгорещено олио.

 

 

Да ви е сладко!

 
Категория: Рецепти
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове: 0
30.11.2014 23:18 - DESERT
 Парфе с извара image image image Приготвяне 1 час Порции image 10 Автор Мариа Лада Томанова, Радомир   (9)   image Необходими продукти

125 г немско масло + 125 г маргарин
1 1/2 ч.ч. захар + 2 с.л. захар
1/2 кг извара, предварително разбита на гладка смес с пасатор (изварата се изцежда предварително в тензух, за да няма в нея вода)
3 жълтъка - твърдо сварени
1 ампула течна ванилия
1/2 опаковка бисквити “Петит” 
2 пакетчета желатин (2х10 г)
Степ “Лимон” (5 г)
Степ “Портокал” (5 г)

Начин на приготвянe

 

Предварително в 400 мл гореща вода се разтваря едното пакетче желатин и към него се прибавя едната супена лъжица захар. След като се охлади леко, се прибавя степът „Портокал” и се оставя малко да се стегне. Разбъркват се хубаво маргаринът и маслото с миксер. Прибавят се постепенно захарта, жълтъците - един по един, лъжица по лъжица изварата, ванилията и не напълно сгъстилият се желатин „Портокал”. Разбърква се хубаво цялата смес. На дъното на форма за торта се нареждат бисквитите. Върху тях се изсипва готовата смес. Оставя се за 30 минути в хладилника. Останалият желатин плюс степът „Лимон” се разтварят по същия начин, както предишния. Преди да се сгъсти напълно желатинът „Лимон”, се изважда от хладилника и се залива отгоре с него. След което парфето се връща в хладилника за още три часа, за да стегне напълно.

Категория: Рецепти
Прочетен: 356 Коментари: 0 Гласове: 0
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: radikor
Категория: Рецепти
Прочетен: 561085
Постинги: 1593
Коментари: 23
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Ноември, 2014  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930