2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 суха мая или 20 г свежа
1 яйце + 1 жълтък за намазване
1 к.ч. олио
1 ч.л. сол равна
1 с.л. захар
4 ч.ч. брашно
семена
За плънката:
сирене
кашкавал
В топлото мляко се разтваря маята с 1 с.л. захар Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя да втаса. Отделя се топче колкото голяма ябълка за питката. От него се отделя едно по-малко и се оформя на дълъг фитил. Половината от него се усуква двойно за плитките на питката. Останалото се оформя на очи, уста и нос. Намазва се с разбит жълтък и се поръсва със сусам. Печем до златисто. Взема се останалото тесто и се разделя на 2 топчета. Всяко се разточва на не много тънко и се изрязват кръгчета с шоличка или чашка с диаметър 10-11 см. Правят се прорези от двете страни. В средата се поставя плънка, моята е от натрошено сирене и настърган кашкавал. Прекарва се единият край през прореза и леко се издърпва. Нареждат се в тава, намазват се с жълтък и се поръсват с микс от семена. Печем 20-25 мин в загрята фурна. Това е идеална закуска, но може да се хапва по всяко време.
800 г пресято брашно
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. топло мляко
1 яйце и отделно 1 жълтък
пакетче суха мая
3-4 ч.л. сол
2 ч.л. захар
300 г сирене
ким за поръсване
Начин на приготвянe
От брашното, яйцето, водата, млякото, олио, захарта, солта и маята замесете меко тесто. Прибавяйте брашното постепенно, защото може да отнеме повече или по-малко. Нужно ви е брашно до получаване на гладко тесто, което не лепне, но се събира добре. Оставете го да втаса на топло до удвояване на обема си.
Разделете тестото на парчета с големината на дланта си. Оформете всяко на малка питка и ги наредете на разстояние едно от друго в намазнена тава да втасат повторно. След това с намазнени ръце направете във всяко дупка, така че да сложите плънка от сиренето, а отстрани да се получи нещо като пръстенче. Намажете с жълтъка, поръсете с кима по желание и оставете да починат за още 10-15 минути. Печете в загряна на 200 градуса фурна до зачервяване – около 10-15 минути. Добър апетит!
* Ако не ви се меси тесто, което да чакате да втаса, изпълнете рецептата с готово бутер тесто, което директно оформяте, пълните и печете. Става за по-малко от половин час.
Ѕ пиле
1-2 моркова
Ѕ глава целина
10 зърна черен пипер
1 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. бяло вино
1 глава лук
3 с.л. олио
1 с.л. брашно
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвянe
Пилето се нарязва на парчета и се сварява в подсолена вода заедно с нарязаните на кубчета моркови, целина, зърната черен пипер и сол. Месото се изважда, обезкостява се, а бульонът се прецежда. В олиото се задушава нарязаният лук, прибавя се брашното, залива се с бульона, виното и млякото. След като заври, се слага месото и се вари още малко. Супата се поднася поръсена с черен пипер и магданоз.
4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. мас или 1 кутия маргарин – 250 г
1/2 ч.ч. захар
3 амонячни соди
1 бакпулвер
1 к.л. сода бикарбонат
брашно, колкото поеме, за да стане меко тесто
За крема:
1 пакет масло
1 ч.ч. смлени орехи
3-4 с.л. захар
1 с.л. какао
4-5 с.л. прясно мляко
трохи от вътрешността
Замесва се тесто с изброените продукти. Късат се топчета, колкото орех, и се пекат в умерена фурна. След това се издълбават малко и се пълнят с крема от масло, захар, орехи, какао и се слепват две по две.
След това се потапят в сладкарска боя - жълта и розова. Трохите, които се издълбават от вътрешността на прасковките, се слагат в сито за брашно и се сеят върху тях, така ги овалваме от всички страни.
За 1 порция:
100 г кашкавал - на плочка
малко масълце
чубрица
черен пипер
по - голямо парче пекарска хартия
Вземате квадратно или правоъгълно парче хартия за печене и в средата й поставяте малко масълце. Върху него слагате кашкавала, намазвате и него с масълце и го поръсвате с чубрица и черен пипер. Загъвате добре съдържанието и го слагате върху гореща скара. След 2- 5 минути го обръщате. След като изтече желаното от вас време, отстранете от скарата. Консумирайте така, както ви харесва - или горещ и разтечен кашкавал, или пък поохладен и леко стегнат.
Препоръки:
1. Можете да го приготвите и без масло, защото той си е достатъчно мазен, но аз исках да съм сигурна, че ще ми ухае “маслено” и ще има какво да си топна.
2. Печете го 5 минути, ако искате да изглежда така. При по-малко време за печене той ще е по-стегнат.
3. Можете да го изпечете без подправки, ако го предпочитате с натурален аромат.
4. Напълно допустима е подмяната на посочените от мен подправки.
Добър апетит от мен!
И... не забравяйте за биричката, грехота ще да е!
500 г пилешки воденички
2-3 глави лук
гъби - около 300 г (аз съм използвала манатарки)
50 г масло краве
соев сос
черен пипер
100 г кашкавал за поръсване
Нарязваме лука и гъбите на филийки. Воденичките предварително сме сварили до готовност. Задушаваме лука и гъбите в маслото, добавяме нарязаните воденички. Добавяме соевия сос и черния пипер. Готовото ястие поръсваме с настърган кашкавал.
Да ви е сладко!
1 глава лук
2 скилидки чесън
400 г домати
1/2 ч.л. риган
няколко капки сос табаско
сол на вкус
черен пипер на вкус
100 г моцарела
4 яйца
Начин на приготвянe
Загрейте малко олио, прибавете нарязания на кубчета лук и пасирания чесън, запържете за около 3-4 минути. Прибавете нарязаните на кубчета домати и гответе на умерен огън за около 7 минути. Подправете с риган, сол, черен пипер и сос табаско. Намачкайте сиренето с малко доматен сос. Разделете лука и сиренето на в четири гювечета, чукнете във всяко по едно яйце и запечете за около 12-15 минути на умерена фурна.
5 яйца
1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. сметана
90 г шоколад
1/2 ч.л. ванилова есенция
кафява захар
Начин на приготвянe
Яйчените жълтъци се разбиват с 1/4 ч. ч. захар. Сметаната и останалата захар се разбъркват и слагат на котлон докато започнат да къкрят, след което се оставят на слаб огън. Бавно и при постоянно бъркане се прибавя настъргания на ситно шоколад в сметаната. След това топлата смес постепенно и при постоянно бъркане се прибавя към жълтъците, добавя се и ванилията. Сместа се разпределя в огнеупорни формички, които се слагат в тава, в която се сипва топла вода, така че водата да стига до половината на формичките. Тавата се слага за 1 час в предварително загрята до 150 С фурна или докато кремът се стегне. След като са готови се оставят да изстинат и се държат в хладилник поне за 6 часа. Преди сервиране, формичките се изваждат от хладилника и кремовете се поръсват с кафява карамелизирана захар равномерно. (Захарта се загрява на слаб огън на котлона, докато се разтопи)
лимонов сок на вкус
няколко листа мента
1 скилидка чесън
1 краставица
200 г кисело мляко
4 с.л. галета
сол на вкус
черен пипер на вкус
няколко лъжици пилешки бульон
1 с.л. масло
2 с.л. зехтин
1 глава лук
няколко стръка магданоз
2 яйца (1 сурово и 1 сварено за плънката)
250 г пилешко филе
500 г картофи
Начин на приготвянe
Сварете картофите необелени до готовност. Сварете пилешкото в подсолена вода. Запържете ситно нарязания лук, нарежете пилешкото на кубчето и запържете с лука. Прибавете малко бульон, настърганото сварено яйце и ментата. Подправете на вкус и разбъркайте. Обелете картофите и ги намачкайте, подправете на вкус, добавете малко бульон и суровото яйце, разбъркайте. Направете топчета от картофите, разточете ги в дланта, напълнете с пилешкото, оформете крокети, оваляйте в галета и запечете за 20 минути при 210 градуса в загрята фурна. Сервирайте с кисело мляко и мента.
300-400 г свинско месо
3 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
2-3 топчета спанак (по желание)
1 кубче бульон
мащерка
розмарин
черен пипер
дафинов лист
Начин на приготвянe
Запържваме месото с малко брашно в олио. След като се зачерви, добавяме доматеното пюре, лука, чесъна и моркова.
Добавяме подправките и малко вода и похлупваме с капак. Задушаваме до готовност около 30-40 минути.
домати
сирене
яйца
галета
чесън
на прах
риган
брашно (не споменавам количество - то е по ваша преценка)
Натрошавам сиренето, към което добавям чесъна и ригана. Непосредствено преди пърженето режа домат на по-дебели филийки. Поставям между 2 филийки от плънката, потапям в брашно, яйца, галета и пак яйца и пържа в сгорещено олио.
Да ви е сладко!
125 г немско масло + 125 г маргарин
1 1/2 ч.ч. захар + 2 с.л. захар
1/2 кг извара, предварително разбита на гладка смес с пасатор (изварата се изцежда предварително в тензух, за да няма в нея вода)
3 жълтъка - твърдо сварени
1 ампула течна ванилия
1/2 опаковка бисквити “Петит”
2 пакетчета желатин (2х10 г)
Степ “Лимон” (5 г)
Степ “Портокал” (5 г)
Предварително в 400 мл гореща вода се разтваря едното пакетче желатин и към него се прибавя едната супена лъжица захар. След като се охлади леко, се прибавя степът „Портокал” и се оставя малко да се стегне. Разбъркват се хубаво маргаринът и маслото с миксер. Прибавят се постепенно захарта, жълтъците - един по един, лъжица по лъжица изварата, ванилията и не напълно сгъстилият се желатин „Портокал”. Разбърква се хубаво цялата смес. На дъното на форма за торта се нареждат бисквитите. Върху тях се изсипва готовата смес. Оставя се за 30 минути в хладилника. Останалият желатин плюс степът „Лимон” се разтварят по същия начин, както предишния. Преди да се сгъсти напълно желатинът „Лимон”, се изважда от хладилника и се залива отгоре с него. След което парфето се връща в хладилника за още три часа, за да стегне напълно.