2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Събота, 3 Януари 2015
Сланината регулира нивото на холестерола в кръвта
Сланината си е чисто славянски продукт. Повечето европейци се въздържат от този “деликатес” - та това е концентрирана мазнина, в 100 г от която се съдържат цели 770 калории.
Макар и национален продукт, и тук, в България, отношението към сланината не е кой знае колко добро.
Но през последните години и това започна да се променя.
Първо: в сланината откриха арахидонова киселина, която помага да се регулира нивото на холестерол в кръвта, да се нормализира хормоналният баланс, а също така участва в строежа на клетките в нашия организъм.
Второ: в сланината има много ненаситени мастни киселини, които помагат да се прочисти черният дроб и да се изхвърлят от организма многото канцерогени.
И трето: този мастен продукт съдържа много добре усвоим селен, а много от нас изпитват дефицит на този елемент.
Това че сланината намалява количеството холестерол в кръвта, на пръв поглед изглежда парадоксално. Обаче механизмът тук е прост. Ако холестеролът не постъпва с храната, той много по-активно се изработва от организма. Сланината не позволява организмът да изработва толкова много холестерол.
Както впрочем и кравето масло. Полезно е да се ядат в нормални количества.
А и сланината по-добре се усвоява от някои видове масло и особено от маргарина.
Тук специалистите са сигурни, че макар и полезна, не трябва да се приема повече от 30 г сланина на ден.
Следваща статия: