Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2014 01:11 - Vkusno
Автор: radikor Категория: Рецепти   
Прочетен: 271 Коментари: 0 Гласове:
0



  Вкъщи често остава хляб, предполагам, че в повечето домове е също като у дома, а никак не обичам да изхвърлям храна. Поради тази причина правя всевъзможни импровизации на топло мезе от хляб.

Днешната ми тема е тази, как да приготвим топло мезе от стар хляб или питка.

Топло мезе от стар хляб може да приготвите по следния начин: вземате един или половин вчерашен или от миналия ден хляб (за предпочитане е да не е на филии, ще разберете защо). Нарязвате го на кубчета 2/2 см, а може и малко по-едри. Слагате тиган на котлона и 3-4 супени лъжици олио (не зехтин) и 10-15 гр. краве масло да се сгорещи. В горещата мазнина слагате толкова кубчета от хляба, че да покрият дъното. Разбърквате ги често, за да се зачервят от всички страни. Щом придобият златист загар поръсвате с шарана сол и размесвате добре. Отново смесвате от двете мазнини и повтаряте така, докато свършите кубчетата студен хляб, които сте приготвили. Получава се едно изключително вкусно топло мезе за бира или чаша вино било то бяло или червено.

 

image

Ето друг вариант на топло мезе от студена питка :

Студената питка нарязвате на филийки. Това топло мезе го правя в два варианта единият е във фурната, а другия на тостера, но и в двата случая става чудесно. Нарязаните студени филийки питка трябва да се запекат, вие решавате на фурна или на тостер. В случай, че печете във фурната, предварително наръсвате филийките за това топло мезе със зехтин или мажете на много тънък слой с краве масло. Запечените филийки натъркайте с чесън илипоръсете със сушен чесън, а може да наръсите и със самардала, тъй като тя също има леко чеснов вкус. Когато запичате филийките на тостер първо натърквате с чесъна и тогава наръсвате със зехтин или разтопено краве масло. Така приготвеното топло мезе декорирайте с тънки резенчета домати и ако имате листенца от пресен босилек, който придава свеж летен привкус. Сервирайте  самостоятелно или с различни видове сирене и задължително с чаша студена бира или ароматно бяло вино.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: radikor
Категория: Рецепти
Прочетен: 561418
Постинги: 1593
Коментари: 23
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930