2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Започваме с едно уточнение- това не е рецепта за Бяло Саламурено сирене! Това е рецепта за вид сирене, което има специфичен вкус и аромат и се произвежда от истински и натурални продукти в домашни условия.
Става бързо, лесно и продуктите за не го не са много. Ще са ви необходими 2 литра пълномаслено прясно мляко, 400 грама заквасена сметана с масленост не по- малко от 20 %, 4 яйца и една равна супена лъжица сол /може и по- малко/.
продукти
Това са необходимите продукти, от които ще приготвите вашето сирене. Сложете в по- голяма тенджера прясното мляко да заври. В това време разбийте в купа сметаната с тел и към нея добавете последователно едно по едно, като непрекъснато разбивате четирите яйца и солта. Сместа трябва да стане еднородна и гладка. Когато млякото започне да ври, към него добавяйте на тънка струйка сметаната с яйцата, като продължавате леко да разбърквате млякото. Това е сместа, от която ще се образува вашето сирене. Продължавайте да бъркате леко, докато тази смес заври. От момента на завирането засечете 7-8 минути, в които ще се образуват гранулите за… /ПРОДЪЛЖАВА на следващата страница/домашното сирене. Щом времето изтече, отстранете сместа от котлона. Вземете подходящ голям съд, който да може да побере суроватката, която ще се отдели от вашето сирене. Върху съда поставете гевгир, който застелете с двойно прегъната голяма марля. Излейте внимателно върху марлята течността с гранулите. Внимавайте да не се изгорите, тъй като сместа за това сирене е гореща. Свийте краищата на марлята и започнете да ги усуквате към сиренето, за да се пресоват образуваните гранули и вашето сирене да придобие хомогенна и здрава структура.
приготвяне
Когато сте свили докрай и сте оформили на топка сместа, притиснете отгоре без да развивате с нещо по- тежко за половин час, за да се пресова по- добре и да се отдели суроватката. От отделената суроватка може да приготвите много вкусна извара. Върнете я в тенджерата и я сложете отново на котлона. Добавете към нея една супена лъжица с връх кисело мляко и на върха на една чаена лъжичка лимонена киселина. Оставете сместа да заври добре и отстранете от котлона да се охлажда.
Образувалата се извара оцедете през марля, както оцедихте вашето сирене.прецеждане
След като са минали тези тридесет минути през които вашето сирене е стояло притиснато, може да отстраните марлята. Сложете готовото сирене за около един час в хладилника и тогава вече е готово за консумация! Добър апетит!
готов продукт
готово сирене