2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
Тази баклава става много хубава и вкусна заради продуктите в нея. Нямах време да точа кори и за това купих готови.
Ето какво ще ви е необходимо да направите като нашата баклава: 500 гр. фини кори за баница, 350-400 гр. счукани орехи, 1 пакет бисквити Роден край с масло (не ги заменяйте с други, защото те са важна част от вкусът на хубавата баклава), 2 супени лъжици с връх галета, 1 супена лъжица прясно изцеден сок от лимон, 1 кг. захар, като от него махнете 2 шепи, вода 1 компотен буркан, 125 гр. краве масло.
Тавата, в която пекох нашата баклава е с размер 20/35 см.
Първо трябва да приготвите сиропа за вашата баклава, тъй като той трябва да е студен. За това от количеството вода и захар се сварява сироп. Сиропа за баклавата е готов когато вдигайки лъжицата последната капка се точи, както е показано на снимката. Тогава добавяте супената лъжица сок от лимон, който ще предотврати озахаряването на сиропа.
Начин на приготвяне на баклавата: бисквитите се натрошават на ситно, смесват се с галетата и ситно счуканите орехи. Вземате по 2 кори, слагат се една над друга и върху тях наръсвате равномерно по ширина от сухата смес орехи, галета и бисквити (слагам по 2-3 шепи, като в единия край не наръсвам) и завивате на стегнато рулце. Рулото разрязвате на парченца 2 пръста и подреждате в суха тава, плътно едно да друго с разрезите нагоре. Навивате така всички двойки кори и подреждате в тавата. При мен се събраха точно в този размер тава. Стопявате кравето масло да стане течно и баклава, както е показана на снимката. Тавата с баклава се поставя в студена фурна и се пече на 160 градуса докато крайчетата и порозовеят и имат приятен загар. Внимавайте да не я препечете. Когато изпечената баклава се охлади леко, поливате равномерно и бавно всички парченца със студения сироп. Покривате със стреч фолио или алуминиево и оставяте най-малко за 12 часа да попие сиропа в нея. Тази баклава става наистина лесно и е много вкусна, не е много сладка и за това ви препоръчвам да я направите.
Pages: 1 2