Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
gotvarstvo,hranitelni dobavki,intersni medicinski novini!
Автор: radikor Категория: Рецепти
Прочетен: 557415 Постинги: 1593 Коментари: 23
Постинги в блога от Декември, 2014 г.
2 3 4 5  >  >>
30.12.2014 22:39 - Vkusno
  Плодова пита с круши и орехи   image

от дата: 18.09.2013 г.

Необходими продукти:

1 - 2 яйца

1/2 чаена чаша захар (или на вкус)

200 грама сметана (или друг подходящ киселомлечен продукт)

200 грама кондензирано мляко

2 - 3 супени лъжици олио

сол

ванилия

1/2 чаена лъжица сода (изгасена в оцет)

брашно (консистенцията трябва да бъде като за палачинки)

шепа орехи

круши

пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта, прибавете останалите съставки и разбъркайте. Подмажете форма за печене с масло, поръсете дъното с брашно и изсипете тестото. Отгоре разпределете орехите и парченца круши.

image

Изпечете при 170 градуса, а готовността проверете с помощта на дървен шиш.

image

Изчакайте питата да изстине, поръсете с пудра захар и поднесете.

image

image



Още за: Плодова пита с круши и орехи | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:37 - Vkusno
  Плодова пита с фурми, банани и сусам без захар и яйца   image

от дата: 25.09.2014 г.

Необходими продукти:

300 грама фурми без костилки

1 обелен банан (около 120 грама)

1 лимон (около 160 грама)

100 милилитра растително олио

200 грама брашно

1/2 чаена лъжица сода

1/2 чаена лъжица ванилия

сусам за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Почистете фурмите от костилките, обелете банана и го нарежете на парчета, смелете лимона заедно с кората и смесете тези продукти в купа. Добавете ванилията, олиото и пюрирайте всичко с помощта на блендер.

След това прибавете брашното със содата и замесете тесто. Разпределете го във форма с диаметър 28 см, която предварително сте застлали с хартия за печене. Съд с по-малък диаметър не е за предпочитане. Тестото ще лепи по лопатката и равномерното разпределение на сместа може да бъде по-трудно, но се постарайте да заравните повърхността.

Поръсете обилно със сусамово семе, леко го притиснете към тестото, за да се залепи.

Изпечете питата във фурната при 170 градуса за около 25 - 30 минути. Все пак, наблюдавайте, защото всички фурни са различни, питата трябва да се зачерви.

Извадете върху решетка, застлана с хартия за печене и когато се охлади, нарежете на парчета.



Още за: Плодова пита с фурми, банани и сусам без захар и яйца | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:37 - Vkusno
  Плодова пита с фурми, банани и сусам без захар и яйца   image

от дата: 25.09.2014 г.

Необходими продукти:

300 грама фурми без костилки

1 обелен банан (около 120 грама)

1 лимон (около 160 грама)

100 милилитра растително олио

200 грама брашно

1/2 чаена лъжица сода

1/2 чаена лъжица ванилия

сусам за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Почистете фурмите от костилките, обелете банана и го нарежете на парчета, смелете лимона заедно с кората и смесете тези продукти в купа. Добавете ванилията, олиото и пюрирайте всичко с помощта на блендер.

След това прибавете брашното със содата и замесете тесто. Разпределете го във форма с диаметър 28 см, която предварително сте застлали с хартия за печене. Съд с по-малък диаметър не е за предпочитане. Тестото ще лепи по лопатката и равномерното разпределение на сместа може да бъде по-трудно, но се постарайте да заравните повърхността.

Поръсете обилно със сусамово семе, леко го притиснете към тестото, за да се залепи.

Изпечете питата във фурната при 170 градуса за около 25 - 30 минути. Все пак, наблюдавайте, защото всички фурни са различни, питата трябва да се зачерви.

Извадете върху решетка, застлана с хартия за печене и когато се охлади, нарежете на парчета.



Още за: Плодова пита с фурми, банани и сусам без захар и яйца | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 352 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:23 - Vkusno
  Коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията - Четвърта част   image

от дата: 30.12.2014 г.

И за да изпратим отиващата си година подобаващо, нека трапезата ни бъде не само вкусна, но и изпъстрена с красота и оригиналност. Затова вижте следващите коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията, които подбрахме за вас с надеждата, че ще ви допаднат и ще почерпите вдъхновение от тях за създаването на свои варианти, които да допринесат за повече празничност и усмивки.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Категория: Рецепти
Прочетен: 386 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:10 - Vkusno
  Необичайни десерти   image

от дата: 14.02.2013 г.

Кулинарите по целия свят непрекъснато експериментират с различни вкусове и представяния на своите ястия. Фантазиите им нямат граници: използват научни методи за направата на десерти, например и се надяват да привлекат вниманието ни с нов необичаен вкус. Ще ви запознаем с 10 странни десерта, които може би ще ви удивят.

1. Сладолед с течен азот (Филипини)

image

Храната за космонавти отдавна се приготвя чрез супер бързо замразяване, но не всички ресторанти се осмеляват да прилагат технологията на молекулярната гастрономия. Така например, в един от ресторантите в Манила предлагат сладолед «Nitro». При това използват прясна сметана и я замразяват директно пред погледа на посетителите с помощта на течен азот. Може да опитате сладоледи с необичайни вкусове като: лавандула, роза и дори "бекон с яйца".

2. Пинята с тъмен шоколад (Чикаго, САЩ)

image

Поръчвайки този десерт в чикагския ресторант Alinea, се пригответе за истинско представление. Сервитьорът рисува директно върху плота сложни форми с червен боровинков сос и жълт сироп от тиква, последвани от сос от сладка бира под формата на пара. Действието завършва с разбиване на големи шоколадови топки (с размер на топка за боулинг), пълни със захарен памук, сухи сладки рулца, сладолед и други изненади.

3. Торта «Cherpumple» (Лос Анджелис, САЩ)

image

Този десерт и бил измислен през 2009 година от американски шегаджия, чиято идея била да "сприятели" трите класически сладкиша - ябълков, черешов и тиквен, като ги "обедини" с една обща глазура от крема сирене. Парче от десерта може да ви даде веднага 1800 калории.

4. Султански златен сладкиш (Истанбул, Турция)

image

Петзвезден луксозен хотел в Истанбул предлага на своите посетители ексклузивен десерт, за чието приготвяне са необходими 72 часа. Десертът от смокини, кайсии, дюли и круши се маринова предварително в продължение на 2 години в ямайски ром. След това се добавя рядка ванилия от Френска Полинезия, поръсва се с карамелизирани черни трюфели и се покрива със златни 24-каратови люспи, годни за консумация. Самият сладкиш се поднася в сребърна кутийка със златен печат.

5. Пържени във фритюрник бонбони (Шотландия)

image

Идеята за пържени бонбони се ражда в Шотландия, когато на някого му хрумнало да изпържи парче известна марка шоколадово десертче. От този момент пържените във фритюрник бонбони стават постоянно ястие, предлагано в заведенията за бързо хранене и често се поднася с пържени картофки. Може такива бонбони да си направите и сами вкъщи: оваляйте шоколадови бонбони в течно тесто и след това изпържете във фритюрник. Тези от вас, които се грижат за фигурата си, трябва да знаят, че лакомството е истинска "калорийна бомба".

6. Зелена дизентерия (Тайван)

image

В столицата на Тайван може да се натъкнете на множество екзотични заведения. В едно от тях - ресторант «Modern Toilet» - всички храни попадат в чинията под формата на тоалетни, а десертите като екскременти се вписват отлично в обстановката. Продуктите за направата на ястията са напълно нормални и ако не ви притеснява наименованието, може спокойно да си поръчате "Зелена дизентерия" - това е десерт на основата на сладолед със сироп от киви, има и вариант с "кръв", при който се използва ягодов сироп.

7. Десерт "Английска закуска" (Ирландия)

image

Ако посетите Дъблин, може да си поръчате необикновен десерт при известния местен готвач Vicky McDonald. Това ястие изглежда като истинска английска закуска - яйца, колбас, задушен фасул с бекон. Всъщност, всички тези продукти са сладки: колбасът е направен от бисквитена торта с фъстъчено масло, фасулът - от бисквити и бял шоколад, плуващи в пюре от портокали и ягоди, а яйцето не е нищо друго, освен пана кота с лимонов фондан.

8. Десерт «Ais Kacang» (Малайзия и Сингапур)

image

В Малайзия и Сингапур е изключително популярен десерт, който представлява натрошен ред, подправен с червен фасул, царевица, зелено желе и кондензирано мляко. Всичко това му придава колоритен външен вид. В основата винаги са ледените стружки и червения фасул, а останалите продукти може да бъдат най-различни - от палмови семена, плодове на смърдящ дуриан до червен желатин.

9. Млечна дяволска торта (Лос Анджелис, САЩ)

image

Десертът "Три млека" е класически сладкиш от три вида мляко, който е много популярен в Латинска Америка. Но в ресторанта Chego в Лос Анжелис са решили да му придадат малко пикантен вкус. За тази цел, блатът се полива със смес от кондензирано мляко, подправено с канела и лют кайенски пипер, добавят пудинг от тапиока и печени пикантни фъстъци.

10. Десерт от пилешки гърди (Турция)

image

Традиционният турски десерт «Tavuk Gogsu» се приготвя от пилешки гърди, но вие едва ли ще усетите това. Старателно смлените пилешки гърди се подслаждат със смес от ориз, мляко, захар, брашно и масло, след което обилно се поръсват с канела и бадеми. По време на Османската империя са поднасяли това ястие под формата на пудинг (като десерт) на султана в турския дворец Топкапъ.



Още за: Необичайни десерти | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:10 - Vkusno
  Необичайни десерти   image

от дата: 14.02.2013 г.

Кулинарите по целия свят непрекъснато експериментират с различни вкусове и представяния на своите ястия. Фантазиите им нямат граници: използват научни методи за направата на десерти, например и се надяват да привлекат вниманието ни с нов необичаен вкус. Ще ви запознаем с 10 странни десерта, които може би ще ви удивят.

1. Сладолед с течен азот (Филипини)

image

Храната за космонавти отдавна се приготвя чрез супер бързо замразяване, но не всички ресторанти се осмеляват да прилагат технологията на молекулярната гастрономия. Така например, в един от ресторантите в Манила предлагат сладолед «Nitro». При това използват прясна сметана и я замразяват директно пред погледа на посетителите с помощта на течен азот. Може да опитате сладоледи с необичайни вкусове като: лавандула, роза и дори "бекон с яйца".

2. Пинята с тъмен шоколад (Чикаго, САЩ)

image

Поръчвайки този десерт в чикагския ресторант Alinea, се пригответе за истинско представление. Сервитьорът рисува директно върху плота сложни форми с червен боровинков сос и жълт сироп от тиква, последвани от сос от сладка бира под формата на пара. Действието завършва с разбиване на големи шоколадови топки (с размер на топка за боулинг), пълни със захарен памук, сухи сладки рулца, сладолед и други изненади.

3. Торта «Cherpumple» (Лос Анджелис, САЩ)

image

Този десерт и бил измислен през 2009 година от американски шегаджия, чиято идея била да "сприятели" трите класически сладкиша - ябълков, черешов и тиквен, като ги "обедини" с една обща глазура от крема сирене. Парче от десерта може да ви даде веднага 1800 калории.

4. Султански златен сладкиш (Истанбул, Турция)

image

Петзвезден луксозен хотел в Истанбул предлага на своите посетители ексклузивен десерт, за чието приготвяне са необходими 72 часа. Десертът от смокини, кайсии, дюли и круши се маринова предварително в продължение на 2 години в ямайски ром. След това се добавя рядка ванилия от Френска Полинезия, поръсва се с карамелизирани черни трюфели и се покрива със златни 24-каратови люспи, годни за консумация. Самият сладкиш се поднася в сребърна кутийка със златен печат.

5. Пържени във фритюрник бонбони (Шотландия)

image

Идеята за пържени бонбони се ражда в Шотландия, когато на някого му хрумнало да изпържи парче известна марка шоколадово десертче. От този момент пържените във фритюрник бонбони стават постоянно ястие, предлагано в заведенията за бързо хранене и често се поднася с пържени картофки. Може такива бонбони да си направите и сами вкъщи: оваляйте шоколадови бонбони в течно тесто и след това изпържете във фритюрник. Тези от вас, които се грижат за фигурата си, трябва да знаят, че лакомството е истинска "калорийна бомба".

6. Зелена дизентерия (Тайван)

image

В столицата на Тайван може да се натъкнете на множество екзотични заведения. В едно от тях - ресторант «Modern Toilet» - всички храни попадат в чинията под формата на тоалетни, а десертите като екскременти се вписват отлично в обстановката. Продуктите за направата на ястията са напълно нормални и ако не ви притеснява наименованието, може спокойно да си поръчате "Зелена дизентерия" - това е десерт на основата на сладолед със сироп от киви, има и вариант с "кръв", при който се използва ягодов сироп.

7. Десерт "Английска закуска" (Ирландия)

image

Ако посетите Дъблин, може да си поръчате необикновен десерт при известния местен готвач Vicky McDonald. Това ястие изглежда като истинска английска закуска - яйца, колбас, задушен фасул с бекон. Всъщност, всички тези продукти са сладки: колбасът е направен от бисквитена торта с фъстъчено масло, фасулът - от бисквити и бял шоколад, плуващи в пюре от портокали и ягоди, а яйцето не е нищо друго, освен пана кота с лимонов фондан.

8. Десерт «Ais Kacang» (Малайзия и Сингапур)

image

В Малайзия и Сингапур е изключително популярен десерт, който представлява натрошен ред, подправен с червен фасул, царевица, зелено желе и кондензирано мляко. Всичко това му придава колоритен външен вид. В основата винаги са ледените стружки и червения фасул, а останалите продукти може да бъдат най-различни - от палмови семена, плодове на смърдящ дуриан до червен желатин.

9. Млечна дяволска торта (Лос Анджелис, САЩ)

image

Десертът "Три млека" е класически сладкиш от три вида мляко, който е много популярен в Латинска Америка. Но в ресторанта Chego в Лос Анжелис са решили да му придадат малко пикантен вкус. За тази цел, блатът се полива със смес от кондензирано мляко, подправено с канела и лют кайенски пипер, добавят пудинг от тапиока и печени пикантни фъстъци.

10. Десерт от пилешки гърди (Турция)

image

Традиционният турски десерт «Tavuk Gogsu» се приготвя от пилешки гърди, но вие едва ли ще усетите това. Старателно смлените пилешки гърди се подслаждат със смес от ориз, мляко, захар, брашно и масло, след което обилно се поръсват с канела и бадеми. По време на Османската империя са поднасяли това ястие под формата на пудинг (като десерт) на султана в турския дворец Топкапъ.



Още за: Необичайни десерти | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 475 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:08 - Vkusno
  Хрупкава шоколадова торта   image

от дата: 13.02.2013 г.

Необходими продукти:

50 грама царевичен корнфлейкс

180 грама фъстъци

300 грама тъмен шоколад

80 грама масло

Начин на приготвяне:

Начупете половината от шоколада (може да бъде с ядки) и разтопете на водна баня. След това прибавете 1/2 от маслото и разбъркайте. Прибавете и корнфлейкса. Изсипете сместа във форма за печене, застлана с хартия за печене и с диаметър 18 см, разпределете равномерно с помощта на лъжица и сложете в хладилник за 30 минути. През това време разтопете останалия шоколад, към него добавете маслото, разбъркайте и сложете печени фъстъци (обелени). Разбъркайте всичко и изсипете върху сместа, която вече се е охладила, разпределете равномерно и отново върнете в хладилника за още 30 минути.

Извадете тортата 5-10 минути преди да поднесете, за да ви бъде по-лесно да нарежете.



Още за: Хрупкава шоколадова торта | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 353 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:08 - Vkusno
  Хрупкава шоколадова торта   image

от дата: 13.02.2013 г.

Необходими продукти:

50 грама царевичен корнфлейкс

180 грама фъстъци

300 грама тъмен шоколад

80 грама масло

Начин на приготвяне:

Начупете половината от шоколада (може да бъде с ядки) и разтопете на водна баня. След това прибавете 1/2 от маслото и разбъркайте. Прибавете и корнфлейкса. Изсипете сместа във форма за печене, застлана с хартия за печене и с диаметър 18 см, разпределете равномерно с помощта на лъжица и сложете в хладилник за 30 минути. През това време разтопете останалия шоколад, към него добавете маслото, разбъркайте и сложете печени фъстъци (обелени). Разбъркайте всичко и изсипете върху сместа, която вече се е охладила, разпределете равномерно и отново върнете в хладилника за още 30 минути.

Извадете тортата 5-10 минути преди да поднесете, за да ви бъде по-лесно да нарежете.



Още за: Хрупкава шоколадова торта | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:07 - Vkusno
  Шоколадова торта-суфле без печене   image

от дата: 05.02.2014 г.

Необходими продукти:

1/3 кутия (от 400 грама) пълномаслено кондензирано мляко

1/2 чаена чаша прясно мляко

200 милилитра високомаслена сметана (35%) за разбиване

1/2 чаена чаша захар на пясък (фина)

100 грама блокче черен шоколад + 1/3 за украса

15 грама желатин

щипка ванилия

бишкоти

1/2 пандишпаново руло или 1 пандишпанов блат с диаметър 16 - 18 см

Начин на приготвяне:

Залейте желатина с прясното мляко и оставете за 40 минути (да набъбне).

image

След това сложете на слаб огън и бъркайте непрекъснато, докато желатинът се разтвори. Свалете от огъня, без да допускате млякото да заври.

image

Затоплете кондензираното мляко на водна баня и към него прибавете шоколада (начупен на парчета).

image

Бъркайте до получаване на еднородна кремообразна смес.

image

Добавете я към разтворения в млякото желатин. Сложете ванилията. Отново разбъркайте до хомогенност.

image

Разбийте охладената сметана със захарта.

image

и към нея прибавете шоколадовата маса, като бъркате внимателно и слагате постепенно.

image

Така изглежда бъдещото суфле.

image

Застелете дъното и стените на кръгла форма с найлоново фолио и излейте сместа.

image

Върху нея плътно подредете парчета руло или пандишпанов блат. Приберете в хладилника за 2 - 3 часа (може и за 1 нощ).

image

След това внимателно обърнете суфлето с пандишпановата част надолу.

image

Разтопете няколко парчета шоколад. Разрежете бишкотите на половина и ги намажете с шоколада.

image

Залепете ги по външната част на тортата.

image

Настържете останалия шоколад на ситно ренде.

image

Поръсете с него тортата и украсете по избор.

image

image



Още за: Шоколадова торта-суфле без печене | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 460 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:04 - Vkusno
  Фъстъчена торта без печене   image

от дата: 13.09.2013 г.

Необходими продукти:

160 грама захар

200 грама масло

2 жълтъка

100 милилитра сметана

1 кутия кондензирано мляко

400 грама бишкоти

1 чаена лъжица ванилов екстракт

1/2 чаена чаша прясно мляко

1 чаени чаши печени натрошени фъстъци

Начин на приготвяне:

Разбийте захарта и маслото до получаването на въздушен лек крем. Добавете яйчните жълтъци и без да спирате да разбивате, прибавете постепенно сметаната и кондензираното мляко. Трябва да получите смес с еднородна консистенция. Отделете 2 супени лъжици от фъстъците за украса, а останалите изсипете в крема. Сложете и ваниловия екстракт. Разбъркайте всичко добре и се заемете с бишкотите. Потопете всяка една от тях в млякото, не прекалявайте с напояването. Подредете ги в стъклена форма, редувайки с крема: ред бишкоти, ред крем. Завършете с крема. Поръсете тортата със заделените фъстъци. Сложете в хладилника за 2 часа и поднесете.



Още за: Фъстъчена торта без печене | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:03 - Vkusno
  Студена торта без печене   image

от дата: 15.11.2012 г.

Необходими продукти:

1 л прясно мляко

220 г захар

120 г брашно

30 г какао

50 г бадеми, захаросани плодове

2 пак. бисквити или бишкоти

0,300 л прясно мляко за напояване на бишкотите

Приготвяне на крема:

Половината от прясното мляко се сварява, а към другата половина се прибавя брашното, смесено с какаото (млякото да е студено). След това се прецежда и се смесва с врящото мляко като се бърка непрекъснато, за да не се образуват бучки. Накрая се добавя захарта.

Подреждане на тортата:

Една част от млякото се затопля и в нея се потопяват леко бисквитите. Нареждайте във форма, застлана с хартия като редувате бисквити, върху тях крем, после смлени орехи, бадеми или захаросани плодове и повтаряте отначало. Намажете тортата с крема и оставете да престои 24 часа.



Още за: Студена торта без печене | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 335 Коментари: 0 Гласове: 0
30.12.2014 22:03 - Vkusno
  Студена торта без печене   image

от дата: 15.11.2012 г.

Необходими продукти:

1 л прясно мляко

220 г захар

120 г брашно

30 г какао

50 г бадеми, захаросани плодове

2 пак. бисквити или бишкоти

0,300 л прясно мляко за напояване на бишкотите

Приготвяне на крема:

Половината от прясното мляко се сварява, а към другата половина се прибавя брашното, смесено с какаото (млякото да е студено). След това се прецежда и се смесва с врящото мляко като се бърка непрекъснато, за да не се образуват бучки. Накрая се добавя захарта.

Подреждане на тортата:

Една част от млякото се затопля и в нея се потопяват леко бисквитите. Нареждайте във форма, застлана с хартия като редувате бисквити, върху тях крем, после смлени орехи, бадеми или захаросани плодове и повтаряте отначало. Намажете тортата с крема и оставете да престои 24 часа.



Още за: Студена торта без печене | Рецепти Framar.bg 
от framar.bg 
Категория: Рецепти
Прочетен: 357 Коментари: 0 Гласове: 0
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: radikor
Категория: Рецепти
Прочетен: 557415
Постинги: 1593
Коментари: 23
Гласове: 46
Архив
Календар
«  Декември, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031