2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. djani
8. metaloobrabotka
9. iw69
10. rosiela
от дата: 18.09.2013 г.
Необходими продукти:
1 - 2 яйца
1/2 чаена чаша захар (или на вкус)
200 грама сметана (или друг подходящ киселомлечен продукт)
200 грама кондензирано мляко
2 - 3 супени лъжици олио
сол
ванилия
1/2 чаена лъжица сода (изгасена в оцет)
брашно (консистенцията трябва да бъде като за палачинки)
шепа орехи
круши
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, прибавете останалите съставки и разбъркайте. Подмажете форма за печене с масло, поръсете дъното с брашно и изсипете тестото. Отгоре разпределете орехите и парченца круши.
Изпечете при 170 градуса, а готовността проверете с помощта на дървен шиш.
Изчакайте питата да изстине, поръсете с пудра захар и поднесете.
Още за: Плодова пита с круши и орехи | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 25.09.2014 г.
Необходими продукти:
300 грама фурми без костилки
1 обелен банан (около 120 грама)
1 лимон (около 160 грама)
100 милилитра растително олио
200 грама брашно
1/2 чаена лъжица сода
1/2 чаена лъжица ванилия
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Почистете фурмите от костилките, обелете банана и го нарежете на парчета, смелете лимона заедно с кората и смесете тези продукти в купа. Добавете ванилията, олиото и пюрирайте всичко с помощта на блендер.
След това прибавете брашното със содата и замесете тесто. Разпределете го във форма с диаметър 28 см, която предварително сте застлали с хартия за печене. Съд с по-малък диаметър не е за предпочитане. Тестото ще лепи по лопатката и равномерното разпределение на сместа може да бъде по-трудно, но се постарайте да заравните повърхността.
Поръсете обилно със сусамово семе, леко го притиснете към тестото, за да се залепи.
Изпечете питата във фурната при 170 градуса за около 25 - 30 минути. Все пак, наблюдавайте, защото всички фурни са различни, питата трябва да се зачерви.
Извадете върху решетка, застлана с хартия за печене и когато се охлади, нарежете на парчета.
Още за: Плодова пита с фурми, банани и сусам без захар и яйца | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 25.09.2014 г.
Необходими продукти:
300 грама фурми без костилки
1 обелен банан (около 120 грама)
1 лимон (около 160 грама)
100 милилитра растително олио
200 грама брашно
1/2 чаена лъжица сода
1/2 чаена лъжица ванилия
сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Почистете фурмите от костилките, обелете банана и го нарежете на парчета, смелете лимона заедно с кората и смесете тези продукти в купа. Добавете ванилията, олиото и пюрирайте всичко с помощта на блендер.
След това прибавете брашното със содата и замесете тесто. Разпределете го във форма с диаметър 28 см, която предварително сте застлали с хартия за печене. Съд с по-малък диаметър не е за предпочитане. Тестото ще лепи по лопатката и равномерното разпределение на сместа може да бъде по-трудно, но се постарайте да заравните повърхността.
Поръсете обилно със сусамово семе, леко го притиснете към тестото, за да се залепи.
Изпечете питата във фурната при 170 градуса за около 25 - 30 минути. Все пак, наблюдавайте, защото всички фурни са различни, питата трябва да се зачерви.
Извадете върху решетка, застлана с хартия за печене и когато се охлади, нарежете на парчета.
Още за: Плодова пита с фурми, банани и сусам без захар и яйца | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 30.12.2014 г.
И за да изпратим отиващата си година подобаващо, нека трапезата ни бъде не само вкусна, но и изпъстрена с красота и оригиналност. Затова вижте следващите коледно-новогодишни идеи за оформяне на ястията, които подбрахме за вас с надеждата, че ще ви допаднат и ще почерпите вдъхновение от тях за създаването на свои варианти, които да допринесат за повече празничност и усмивки.
от дата: 14.02.2013 г.
Кулинарите по целия свят непрекъснато експериментират с различни вкусове и представяния на своите ястия. Фантазиите им нямат граници: използват научни методи за направата на десерти, например и се надяват да привлекат вниманието ни с нов необичаен вкус. Ще ви запознаем с 10 странни десерта, които може би ще ви удивят.
1. Сладолед с течен азот (Филипини)
Храната за космонавти отдавна се приготвя чрез супер бързо замразяване, но не всички ресторанти се осмеляват да прилагат технологията на молекулярната гастрономия. Така например, в един от ресторантите в Манила предлагат сладолед «Nitro». При това използват прясна сметана и я замразяват директно пред погледа на посетителите с помощта на течен азот. Може да опитате сладоледи с необичайни вкусове като: лавандула, роза и дори "бекон с яйца".
2. Пинята с тъмен шоколад (Чикаго, САЩ)
Поръчвайки този десерт в чикагския ресторант Alinea, се пригответе за истинско представление. Сервитьорът рисува директно върху плота сложни форми с червен боровинков сос и жълт сироп от тиква, последвани от сос от сладка бира под формата на пара. Действието завършва с разбиване на големи шоколадови топки (с размер на топка за боулинг), пълни със захарен памук, сухи сладки рулца, сладолед и други изненади.
3. Торта «Cherpumple» (Лос Анджелис, САЩ)
Този десерт и бил измислен през 2009 година от американски шегаджия, чиято идея била да "сприятели" трите класически сладкиша - ябълков, черешов и тиквен, като ги "обедини" с една обща глазура от крема сирене. Парче от десерта може да ви даде веднага 1800 калории.
4. Султански златен сладкиш (Истанбул, Турция)
Петзвезден луксозен хотел в Истанбул предлага на своите посетители ексклузивен десерт, за чието приготвяне са необходими 72 часа. Десертът от смокини, кайсии, дюли и круши се маринова предварително в продължение на 2 години в ямайски ром. След това се добавя рядка ванилия от Френска Полинезия, поръсва се с карамелизирани черни трюфели и се покрива със златни 24-каратови люспи, годни за консумация. Самият сладкиш се поднася в сребърна кутийка със златен печат.
5. Пържени във фритюрник бонбони (Шотландия)
Идеята за пържени бонбони се ражда в Шотландия, когато на някого му хрумнало да изпържи парче известна марка шоколадово десертче. От този момент пържените във фритюрник бонбони стават постоянно ястие, предлагано в заведенията за бързо хранене и често се поднася с пържени картофки. Може такива бонбони да си направите и сами вкъщи: оваляйте шоколадови бонбони в течно тесто и след това изпържете във фритюрник. Тези от вас, които се грижат за фигурата си, трябва да знаят, че лакомството е истинска "калорийна бомба".
6. Зелена дизентерия (Тайван)
В столицата на Тайван може да се натъкнете на множество екзотични заведения. В едно от тях - ресторант «Modern Toilet» - всички храни попадат в чинията под формата на тоалетни, а десертите като екскременти се вписват отлично в обстановката. Продуктите за направата на ястията са напълно нормални и ако не ви притеснява наименованието, може спокойно да си поръчате "Зелена дизентерия" - това е десерт на основата на сладолед със сироп от киви, има и вариант с "кръв", при който се използва ягодов сироп.
7. Десерт "Английска закуска" (Ирландия)
Ако посетите Дъблин, може да си поръчате необикновен десерт при известния местен готвач Vicky McDonald. Това ястие изглежда като истинска английска закуска - яйца, колбас, задушен фасул с бекон. Всъщност, всички тези продукти са сладки: колбасът е направен от бисквитена торта с фъстъчено масло, фасулът - от бисквити и бял шоколад, плуващи в пюре от портокали и ягоди, а яйцето не е нищо друго, освен пана кота с лимонов фондан.
8. Десерт «Ais Kacang» (Малайзия и Сингапур)
В Малайзия и Сингапур е изключително популярен десерт, който представлява натрошен ред, подправен с червен фасул, царевица, зелено желе и кондензирано мляко. Всичко това му придава колоритен външен вид. В основата винаги са ледените стружки и червения фасул, а останалите продукти може да бъдат най-различни - от палмови семена, плодове на смърдящ дуриан до червен желатин.
9. Млечна дяволска торта (Лос Анджелис, САЩ)
Десертът "Три млека" е класически сладкиш от три вида мляко, който е много популярен в Латинска Америка. Но в ресторанта Chego в Лос Анжелис са решили да му придадат малко пикантен вкус. За тази цел, блатът се полива със смес от кондензирано мляко, подправено с канела и лют кайенски пипер, добавят пудинг от тапиока и печени пикантни фъстъци.
10. Десерт от пилешки гърди (Турция)
Традиционният турски десерт «Tavuk Gogsu» се приготвя от пилешки гърди, но вие едва ли ще усетите това. Старателно смлените пилешки гърди се подслаждат със смес от ориз, мляко, захар, брашно и масло, след което обилно се поръсват с канела и бадеми. По време на Османската империя са поднасяли това ястие под формата на пудинг (като десерт) на султана в турския дворец Топкапъ.
Още за: Необичайни десерти | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 14.02.2013 г.
Кулинарите по целия свят непрекъснато експериментират с различни вкусове и представяния на своите ястия. Фантазиите им нямат граници: използват научни методи за направата на десерти, например и се надяват да привлекат вниманието ни с нов необичаен вкус. Ще ви запознаем с 10 странни десерта, които може би ще ви удивят.
1. Сладолед с течен азот (Филипини)
Храната за космонавти отдавна се приготвя чрез супер бързо замразяване, но не всички ресторанти се осмеляват да прилагат технологията на молекулярната гастрономия. Така например, в един от ресторантите в Манила предлагат сладолед «Nitro». При това използват прясна сметана и я замразяват директно пред погледа на посетителите с помощта на течен азот. Може да опитате сладоледи с необичайни вкусове като: лавандула, роза и дори "бекон с яйца".
2. Пинята с тъмен шоколад (Чикаго, САЩ)
Поръчвайки този десерт в чикагския ресторант Alinea, се пригответе за истинско представление. Сервитьорът рисува директно върху плота сложни форми с червен боровинков сос и жълт сироп от тиква, последвани от сос от сладка бира под формата на пара. Действието завършва с разбиване на големи шоколадови топки (с размер на топка за боулинг), пълни със захарен памук, сухи сладки рулца, сладолед и други изненади.
3. Торта «Cherpumple» (Лос Анджелис, САЩ)
Този десерт и бил измислен през 2009 година от американски шегаджия, чиято идея била да "сприятели" трите класически сладкиша - ябълков, черешов и тиквен, като ги "обедини" с една обща глазура от крема сирене. Парче от десерта може да ви даде веднага 1800 калории.
4. Султански златен сладкиш (Истанбул, Турция)
Петзвезден луксозен хотел в Истанбул предлага на своите посетители ексклузивен десерт, за чието приготвяне са необходими 72 часа. Десертът от смокини, кайсии, дюли и круши се маринова предварително в продължение на 2 години в ямайски ром. След това се добавя рядка ванилия от Френска Полинезия, поръсва се с карамелизирани черни трюфели и се покрива със златни 24-каратови люспи, годни за консумация. Самият сладкиш се поднася в сребърна кутийка със златен печат.
5. Пържени във фритюрник бонбони (Шотландия)
Идеята за пържени бонбони се ражда в Шотландия, когато на някого му хрумнало да изпържи парче известна марка шоколадово десертче. От този момент пържените във фритюрник бонбони стават постоянно ястие, предлагано в заведенията за бързо хранене и често се поднася с пържени картофки. Може такива бонбони да си направите и сами вкъщи: оваляйте шоколадови бонбони в течно тесто и след това изпържете във фритюрник. Тези от вас, които се грижат за фигурата си, трябва да знаят, че лакомството е истинска "калорийна бомба".
6. Зелена дизентерия (Тайван)
В столицата на Тайван може да се натъкнете на множество екзотични заведения. В едно от тях - ресторант «Modern Toilet» - всички храни попадат в чинията под формата на тоалетни, а десертите като екскременти се вписват отлично в обстановката. Продуктите за направата на ястията са напълно нормални и ако не ви притеснява наименованието, може спокойно да си поръчате "Зелена дизентерия" - това е десерт на основата на сладолед със сироп от киви, има и вариант с "кръв", при който се използва ягодов сироп.
7. Десерт "Английска закуска" (Ирландия)
Ако посетите Дъблин, може да си поръчате необикновен десерт при известния местен готвач Vicky McDonald. Това ястие изглежда като истинска английска закуска - яйца, колбас, задушен фасул с бекон. Всъщност, всички тези продукти са сладки: колбасът е направен от бисквитена торта с фъстъчено масло, фасулът - от бисквити и бял шоколад, плуващи в пюре от портокали и ягоди, а яйцето не е нищо друго, освен пана кота с лимонов фондан.
8. Десерт «Ais Kacang» (Малайзия и Сингапур)
В Малайзия и Сингапур е изключително популярен десерт, който представлява натрошен ред, подправен с червен фасул, царевица, зелено желе и кондензирано мляко. Всичко това му придава колоритен външен вид. В основата винаги са ледените стружки и червения фасул, а останалите продукти може да бъдат най-различни - от палмови семена, плодове на смърдящ дуриан до червен желатин.
9. Млечна дяволска торта (Лос Анджелис, САЩ)
Десертът "Три млека" е класически сладкиш от три вида мляко, който е много популярен в Латинска Америка. Но в ресторанта Chego в Лос Анжелис са решили да му придадат малко пикантен вкус. За тази цел, блатът се полива със смес от кондензирано мляко, подправено с канела и лют кайенски пипер, добавят пудинг от тапиока и печени пикантни фъстъци.
10. Десерт от пилешки гърди (Турция)
Традиционният турски десерт «Tavuk Gogsu» се приготвя от пилешки гърди, но вие едва ли ще усетите това. Старателно смлените пилешки гърди се подслаждат със смес от ориз, мляко, захар, брашно и масло, след което обилно се поръсват с канела и бадеми. По време на Османската империя са поднасяли това ястие под формата на пудинг (като десерт) на султана в турския дворец Топкапъ.
Още за: Необичайни десерти | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 13.02.2013 г.
Необходими продукти:
50 грама царевичен корнфлейкс
180 грама фъстъци
300 грама тъмен шоколад
80 грама масло
Начин на приготвяне:
Начупете половината от шоколада (може да бъде с ядки) и разтопете на водна баня. След това прибавете 1/2 от маслото и разбъркайте. Прибавете и корнфлейкса. Изсипете сместа във форма за печене, застлана с хартия за печене и с диаметър 18 см, разпределете равномерно с помощта на лъжица и сложете в хладилник за 30 минути. През това време разтопете останалия шоколад, към него добавете маслото, разбъркайте и сложете печени фъстъци (обелени). Разбъркайте всичко и изсипете върху сместа, която вече се е охладила, разпределете равномерно и отново върнете в хладилника за още 30 минути.
Извадете тортата 5-10 минути преди да поднесете, за да ви бъде по-лесно да нарежете.
Още за: Хрупкава шоколадова торта | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 13.02.2013 г.
Необходими продукти:
50 грама царевичен корнфлейкс
180 грама фъстъци
300 грама тъмен шоколад
80 грама масло
Начин на приготвяне:
Начупете половината от шоколада (може да бъде с ядки) и разтопете на водна баня. След това прибавете 1/2 от маслото и разбъркайте. Прибавете и корнфлейкса. Изсипете сместа във форма за печене, застлана с хартия за печене и с диаметър 18 см, разпределете равномерно с помощта на лъжица и сложете в хладилник за 30 минути. През това време разтопете останалия шоколад, към него добавете маслото, разбъркайте и сложете печени фъстъци (обелени). Разбъркайте всичко и изсипете върху сместа, която вече се е охладила, разпределете равномерно и отново върнете в хладилника за още 30 минути.
Извадете тортата 5-10 минути преди да поднесете, за да ви бъде по-лесно да нарежете.
Още за: Хрупкава шоколадова торта | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 05.02.2014 г.
Необходими продукти:
1/3 кутия (от 400 грама) пълномаслено кондензирано мляко
1/2 чаена чаша прясно мляко
200 милилитра високомаслена сметана (35%) за разбиване
1/2 чаена чаша захар на пясък (фина)
100 грама блокче черен шоколад + 1/3 за украса
15 грама желатин
щипка ванилия
бишкоти
1/2 пандишпаново руло или 1 пандишпанов блат с диаметър 16 - 18 см
Начин на приготвяне:
Залейте желатина с прясното мляко и оставете за 40 минути (да набъбне).
След това сложете на слаб огън и бъркайте непрекъснато, докато желатинът се разтвори. Свалете от огъня, без да допускате млякото да заври.
Затоплете кондензираното мляко на водна баня и към него прибавете шоколада (начупен на парчета).
Бъркайте до получаване на еднородна кремообразна смес.
Добавете я към разтворения в млякото желатин. Сложете ванилията. Отново разбъркайте до хомогенност.
Разбийте охладената сметана със захарта.
и към нея прибавете шоколадовата маса, като бъркате внимателно и слагате постепенно.
Така изглежда бъдещото суфле.
Застелете дъното и стените на кръгла форма с найлоново фолио и излейте сместа.
Върху нея плътно подредете парчета руло или пандишпанов блат. Приберете в хладилника за 2 - 3 часа (може и за 1 нощ).
След това внимателно обърнете суфлето с пандишпановата част надолу.
Разтопете няколко парчета шоколад. Разрежете бишкотите на половина и ги намажете с шоколада.
Залепете ги по външната част на тортата.
Настържете останалия шоколад на ситно ренде.
Поръсете с него тортата и украсете по избор.
Още за: Шоколадова торта-суфле без печене | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 13.09.2013 г.
Необходими продукти:
160 грама захар
200 грама масло
2 жълтъка
100 милилитра сметана
1 кутия кондензирано мляко
400 грама бишкоти
1 чаена лъжица ванилов екстракт
1/2 чаена чаша прясно мляко
1 чаени чаши печени натрошени фъстъци
Начин на приготвяне:
Разбийте захарта и маслото до получаването на въздушен лек крем. Добавете яйчните жълтъци и без да спирате да разбивате, прибавете постепенно сметаната и кондензираното мляко. Трябва да получите смес с еднородна консистенция. Отделете 2 супени лъжици от фъстъците за украса, а останалите изсипете в крема. Сложете и ваниловия екстракт. Разбъркайте всичко добре и се заемете с бишкотите. Потопете всяка една от тях в млякото, не прекалявайте с напояването. Подредете ги в стъклена форма, редувайки с крема: ред бишкоти, ред крем. Завършете с крема. Поръсете тортата със заделените фъстъци. Сложете в хладилника за 2 часа и поднесете.
Още за: Фъстъчена торта без печене | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 15.11.2012 г.
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
220 г захар
120 г брашно
30 г какао
50 г бадеми, захаросани плодове
2 пак. бисквити или бишкоти
0,300 л прясно мляко за напояване на бишкотите
Приготвяне на крема:
Половината от прясното мляко се сварява, а към другата половина се прибавя брашното, смесено с какаото (млякото да е студено). След това се прецежда и се смесва с врящото мляко като се бърка непрекъснато, за да не се образуват бучки. Накрая се добавя захарта.
Подреждане на тортата:
Една част от млякото се затопля и в нея се потопяват леко бисквитите. Нареждайте във форма, застлана с хартия като редувате бисквити, върху тях крем, после смлени орехи, бадеми или захаросани плодове и повтаряте отначало. Намажете тортата с крема и оставете да престои 24 часа.
Още за: Студена торта без печене | Рецепти Framar.bg
от framar.bg
от дата: 15.11.2012 г.
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
220 г захар
120 г брашно
30 г какао
50 г бадеми, захаросани плодове
2 пак. бисквити или бишкоти
0,300 л прясно мляко за напояване на бишкотите
Приготвяне на крема:
Половината от прясното мляко се сварява, а към другата половина се прибавя брашното, смесено с какаото (млякото да е студено). След това се прецежда и се смесва с врящото мляко като се бърка непрекъснато, за да не се образуват бучки. Накрая се добавя захарта.
Подреждане на тортата:
Една част от млякото се затопля и в нея се потопяват леко бисквитите. Нареждайте във форма, застлана с хартия като редувате бисквити, върху тях крем, после смлени орехи, бадеми или захаросани плодове и повтаряте отначало. Намажете тортата с крема и оставете да престои 24 часа.
Още за: Студена торта без печене | Рецепти Framar.bg
от framar.bg